Omschrijving Beheer en Ontwikkeling IT
Waar loopt de grens tussen uw tuin en die van uw buurman? En welk vastgoed is van wie? Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. We hebben heel veel data over alles onder, op en boven de grond en willen maximale waarde halen uit deze data. Naast onze wettelijke taak, beheert het Kadaster ook voorzieningen van andere organisaties, de Landelijke Voorzieningen. Zo beheren wij onder andere de WOZ Landelijke Voorziening en de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG): alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart.
Binnen Beheer en Ontwikkeling IT werken we met Scrum en DevOps en zijn de teams integraal verantwoordelijk voor de volledige technische dienstverlening, van idee tot productie. Vanuit een dynamische omgeving bieden wij een informele werksfeer. Soms werkt het beter om even je zinnen te verzetten en kan je met je teamgenoten een potje tafeltennis spelen, gamen of met de 3D printer een ontwerp realiseren. Ook hebben we een innovation hub om in een andere sfeer samen te werken.
Omdat het Kadaster innovatie hoog in het vaandel heeft staan wordt er 1x per maand een Innovation Friday georganiseerd waarin nieuwe, veelbelovende technieken worden uitgeprobeerd en worden er regelmatig “Taco” sessies gehouden waarin kennis wordt gedeeld.
Omschrijving project waarbinnen de inhuurkracht te werk wordt gesteld
Wij op zoek naar een Java Software Engineer, ter versterking van het Alpha team.
Het Alpha team ontwikkelt en beheert twee gerelateerde diensten, Ruimtelijkeplannen.nl en Informatiehuis Ruimte (IHR). Ruimtelijkeplannen is de Landelijke Voorziening waar alle gemeentelijke bestemmingsplannen zijn op te zoeken. Ruimtelijkeplannen is gebouwd ter ondersteuning van de Wet Ruimtelijke ordening (WRo). Op 1 januari 2024 wordt de WRo vervangen door de Omgevingswet. Omdat het grootste deel van de bestemmingsplannen niet meteen wordt vervangen door een Omgevingsplan, zorgt IHR ervoor dat de WRo-bestemmingsplannen worden geconverteerd voor gebruik in de Omgevingswet.
Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Omgevingswet is een bundeling van 26 wetten en regels over ruimtelijke ordening, wonen, infrastructuur, milieu, water en natuur. Aannemers, ondernemers, overheden en omwonenden kunnen bij één loket snel zien snel wat er mag of mogelijk is in de leefomgeving, Bij hetzelfde loket kunnen meteen vergunningen worden aangevraagd.
Ruimtelijkeplannen en IHR worden ontwikkeld en beheerd door het Kadaster. Het Kadaster is hierbij ketenpartner in het Digitaal Stelsel van de Omgevingswet (DSO). We zijn samen met andere ontwikkelpartners georganiseerd in operationele beheerorganisaties (OBO’s). De diensten die de verschillende OBO’s ontwikkelen en beheren, vormen de operationele keten van het DSO-LV.
De teams binnen de OBO’s werken nauw samen om de gewenste functionaliteit voor het programma Digitaal Stelsel Omgevingswet te realiseren. In dat programma werken verschillende organisaties op een Agile wijze samen op basis van het SAFe framework. Dat betekent onder andere dat er wordt gewerkt in sprints van 2 weken en Program Increments van een kwartaal.
Opdrachtomschrijving
Je wordt onderdeel van team Alpha. Wij zijn verantwoordelijk voor de diensten Ruimtelijkeplannen en Informatiehuis Ruimte. Wij bestaan uit 4 engineers, en 1 Product Owner. Daarbij worden we ondersteund door een Software Architect, een Scrum Master, Integratiespecialisten en functioneel beheerders.
Wij werken met Agile Scrum in sprints van 2 weken. Dagelijks hebben we een stand-up, en elke sprint een planning, demo, retrospective en meerdere refinements. We proberen elkaar scherp te houden op ons sprintdoel, en vinden het belangrijk dat een retrospective afwisselend en zinvol is.
We doen DevOps, wat betekent dat we volledig verantwoordelijk zijn voor onze applicaties, van idee tot productie.
Ruimtelijkeplannen en IHR omvatten een aantal services en API’s en een GEO-viewer. Beide diensten draaien op een Kubernetes cluster in de Azure Cloud.
Onze tech stack & tooling bestaat uit Java, spring-boot, Angular, Docker, Kubernetes, Azure Cloud, OpenAPI, Gatling, Traefik, ArgoCD, Prometheus en Grafana.
Als Java Software Ontwikkelaar verwachten we dat je actief meedenkt en meebouwt aan onze services. Je bent op de hoogte van de algemeen geldende software principes en technologie en kan deze toepassen. Je voelt je verantwoordelijk voor je eigen, maar ook voor andermans werk. Je neemt initiatief en bent proactief. KISS, SOLID en YAGNI zijn geen geheim voor je.
Belangrijkste technieken, methoden en tools
Java (17);
Spring Boot;
Typescript / Angular (13+);
OpenLayers GEO viewer;
OpenAPI;
RESTful/SOAP webservices;
Hibernate;
Postgres/PostGIS database;
XML/GML;
(Geo) JSON;
Robot Framework;
Python;
Container technologie (Docker, Kubernetes, Azure Cloud);
Traefik;
CI/CD tooling (Jenkins, Maven, ArgoCD, Gatling);
Git, IntelliJ;
Monitoring tooling (Prometheus, Grafana);
Issue tracking (Jira);
Agile, Scrum.
De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn
Preppen en schrijven van stories;
Actief meedenken tijdens refinements, hier scherp zijn;
Gedegen code schrijven, van voldoende kwaliteit; op zo 'n manier dat je medeontwikkelaar dit ook begrijpt;
Een ontwikkelaar anno 2023 schrijft niet enkel meer code, maar configureert ook (lees: configuration-as-code), en past tooling toe daar waar gepast.
Taken
Sparren over software architectuur & ontwerp; de balans vinden tussen YAGNI en toekomstbestendig design;
Beseffen dat een gedegen testdekking ook onderdeel uitmaakt van code schrijven;
Evenals documenteren;
Doen van code reviews, delen van kennis tijdens code reviews;
Actief bijdragen aan, en toepassen van, onze development guidelines;
Deelnemen aan de Java community binnen het Kadaster.
Eisen:
Minimaal 5 jaar ervaring met Java ontwikkeling en Spring Boot.
Minimaal 3 jaar ervaring met API ontwikkeling.
Minimaal 3 jaar ervaring met container en cloud technologie.
Minimaal 3 jaar ervaring met het merendeel van de in de uitvraag genoemde technieken, methoden en tools.
Aantoonbare ervaring met succesvol samenwerken in multidisciplinaire (agile) teams.
Taalniveau Nederlands minimaal B2.
Competenties waar de kandidaat over dient te beschikken: • Afmaker, focus op zaken afronden; • Zelfstandigheid, en ervaring in zowel beheer- als vernieuwingstrajecten; • Actieve deelname in het Scrum Team; • Zelfstandig komen met verbetervoorstellen en overleg over de implementatie hiervan; • Gedegen kennis van de te gebruiken methoden en technieken; • Flexibele werkhouding; • Over eigen grenzen heen kijken en bereid zijn aanpalende werkzaamheden op te pakken; • Communicatief zeer vaardig, voor het samenwerken met andere (interne en externe) teams in een keten; • Duidelijke gerichtheid op samenwerking.
Wensen:
Kennis van en ervaring met frontent ontwikkeling (Typescript / Angular) is een pré.
Kennis van en ervaring met GEO-ICT (GML, GeoJSON, GEO-viewers, PostGIS) is een pré.
Kennis van en ervaring met software ontwikkeling voor de Omgevingswet, of met werken in omgevingen met een politiek/bestuurlijk karakter is een pré.
Door de kandidaat zélf geschreven motivatie.